En motiu de la cel·lebració de Sant Sebastià (el primer dels sants de la "Setmana dels Barbuts"), Ràdio Vilassar de Dalt va convidar en Pau Ubach i Font i a Mossèn Jordi de la parròquia de Sant Genís de Vilassar, per acostar la història del sant i de la capella als vilassarencs.
L'espai conduit per Manel Brun, va presentar de la mà de Mossèn Jordi la figura de Sant Sebastià. Així mateix, va explicar el desenvolupament de la cel·lebració i els tradicionals panellets.
En Pau Ubach, bon coneixedor de la història del nostre poble va aportar informació sobre la capella.
La relació d'en pau amb la capella de Sant Sebastià ja es remunta a l'època del seu avi (també es deia Pau).
Ell, com a persona integrant del Grup Arqueològic va participar de manera activa en la reconstrucció de la capella juntament amb en Jaume Ventura, en Jaume Massiques i en Josep Fàbrega. Així mateix, va explicar com una acaudalada senyora de Cabrils va donar diners per arreglar la capella ("perquè tot i estar a Vilassar, ella hi anava a missa").
Així mateix, també va explicar com és que els jardins del voltant de la capella tenen forma de triangle: en un principi, els jardins havien de comunicar la capella i el cementiri. Els Srs de can Rafart van donar els terrenys del cementiri nou a la parròquia gràcies a la relació existent amb en Pau (avi) i la parròquia només va haver de fer front a les despeses d'indemnització al pagès que es cuidava de la vinya. Posteriorment, vers el 1954 (aprox), un altre Pau (en Pau Ubach i Font), intercedia per tal que la Sra de can Rafart donés una llesca de terreny amb línia la paret del cementiri, com a zona ajrdinada de la capella.
Al fer la Urbanització de Sant Sebastià, van afectar una part dels jardins i es va fer l'avinguda.. Els jardins es van veure reduits.Tant és així, que com a compensació, els Sr Valls (gendre del Sr Porcioles), promotors de la urbanització de Sant Sebastià, van donar la part inferior (forma de triangle) de la zona ajardinada.
També, va fer una referència a la confraria de Sant Sebastià, tan les persones (senyores) integrants de la confraria a principis i mitjans de segle com les actuals.
A part de vivències personals, és inel·ludible que en pau n'expliqués alguna anècdota: diu que mentre el mestre d'bres de Vilassar, en Màrtir Dep, estava fent uns "arreglus" a la capella hi va haver un terratrèmol. Tan és així, que els paletes que estaven enfilats a les bastides van còrrer cames ajudeu-me ja que es pensaven que la capella s'enfonsava. L'avi d'en Pau i el capellà es van fer un tip de riure en veure l'escena...
40 anys d'articles i publicacions !
Fa 3 mesos
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada