Aquest ha estat un cap de setmana ple d'activitat en uns 200 municipis de tot Catalunya coincidint amb una nova celebració de la Jornades Europees de Patrimoni.
La Secció d'Arqueologia va desplegar els seus components per tal de poder tenir representació a diferents actes amb els quals hi tenia relació.
Una delegació va assistir a l'acte que es feia a la Roca del Vallès.
Impulsant una mica més el seu patrimoni pre-històric varen enfocar la jornada (la primera vegada que es feia a la Roca) parlant monogràficament de les pintures rupestres de la Pedra de les Orentes dins del conjunt de la "Ruta Pre-històrica de la Roca del Vallès".
L'acte estava programat a les 19.30 h. Va intervenir en Ramon Vila fent una aproximació als dibuixos: elements de síntesis entre els dibuixos esquemàtics i figuratius, amb ua datació al voltant del 5000 aC.
Així mateix, es va presentar un treball que reproduia la pedra de les Orenetes amb 3D.
L'acte va concloure am un sentit homenatge a les persones que el varen descobrir: el matrimoni Estrada (en Josep Estrada, comissari local d'excavacions arqueològiques va morir fa un temps, però hi havia la Feli, la seva senyora i codescobridora de les pintures), i dos dels seus col·laboradors (Pere Font n'era el més jove). Així mateix, a en Pau Ubach se li va fer un reconeixament per la tasca de suport en els treballs d'excavació i d'investigació tot i ser de Vilassar de Dalt.
Va ser curiosa l'anècdota de la descoberta de la Pedra de les Orentes: en Josep Estrada passejada per la muntanya acompanyat de la seva senyora. De cop i volta, recula una mica (la seva senyora anava uns metres darrera seu) i li diu:"- avançat una mica i diga'm si veus alguna cosa". La Feli camina i quan torna li diu:-" penso que hi ha dibuixos a la pedra, però no em facis cabal que et riuràs de mi!". I diti ifet, a la pedra hi havia "dibuixos".
A les 20.00h, a la sala d'actes del Museu Arxiu Municipal, una representació de la Secció d'Arqueologia assistia a la presentació del Catàleg del Patrimoni del Parc Serralda Litoral". Els arqueòlegs Bosch i Montlló van fer un repàs de les diferents fitxes dels diferents elements identificats.
Dissabte 25, dins del conjunt d'activitats, a la sala d'actes es posava en marxa la I Jornada del Tèxtil a Vilassar de Dalt. Conferències i comunicacions sobre la història, producció, mètodes de transformació del teixit, arxius.... i fins i tot, arqueologia dins del món del tèxtil. Una proposta interessant d'una activitat molt lligada al Maresme i a Vilassar de Dalt. Després de dinar els assistents van poder fer una visita comentada al Teatre de la Massa.
Diumenge 26. Els amics de Tanit van tornar a organitzar els tallers i la visita guiada al poblat ibèric de la Cadira del Bisbe de Premià de Dalt. Tallers i comentaris molt adients per tal que petits i grans passin una bona estona i s'endinsin en la cultura dels nostres avantpassats "laietans": taller de moneda, de cistells, de pintura, la ramaderia, com fer farina per la kolta de gra.... i fins i tot, poder fer un bloc de fang i palla i ajudar a construir una casa! Els components de IberCalafell, magnífics en quan a qualitat, van acostar-nos a la realitat més comuna dels personatges d'aquestes societats.
40 anys d'articles i publicacions !
Fa 3 mesos
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada