dilluns, 5 de desembre del 2011

02 12 2011 El Tresoret dÒrrius

El passat divendres 2 de desembre la Secció d'Arqueologia del Museu Arxiu va celebrar a la Sala d'Actes del Museu Arxiu Municipal de Vilassar de Dalt una conferència a càrrec de Quim Graupera "Les monedes d'Òrrius, un tresoret d'època comtal" que precedia a la inauguració de l'exposició commemorativa per la celebració de l'efemèride dels 30 anys de la troballa.
A la presentació de la xerrada es va recordar la feina feta pels Amics del Pessebre Vivent d'Òrrius engegant un conjunt d'activitats per donar a conèixer el "tresoret" en els seus diferents aspectes: la troballa en si, les monedes i la població d'Òrrius en aquests 1000 anys que ens separen de les monedes.
A l'acte va assistir-hi una representació d'Òrrius (els Amics del Pessebre Vivent i en JM Roqué, estudiós local implicat en el projecte), així com una representació del Grup Arqueològic (artífexs de la troballa).
La conferència va glossar diferents aspectes que duran els dies 9 i 10 de setembre es van tractar a Òrrius, i que a Vilassar de Dalt vàrem haver de comprimir en aquest acte únic.
Es va emmarcar les monedes dins d'un context històric molt important per la formació de Catalunya, així com també es va tractar la realitat arquitectònica i històrica del municipi d'Òrrius.
La importància de les monedes ve donada per la seva singularitat i excepcionalitat dins de la història i de la numismàtica catalana, tot i que a ningú deixa de passar-li desapercebut que és un tresor de monedes de plata...
No voldriem acabar aquest breu article sense enviar una calurosa salutació als Amics del Pessebre Vivent d'Òrrius, a l'estudiós local JM Roqué, al Grup d'Història del Casal, de manera especial al seu president J Graupera i als components del Grup Arqueològic de Vilassar de Dalt. Així mateix, volem agraïr a A Serra la seva col·laboració cedint materials per poder ser exposats a Òrrius i a Vilassar de Dalt.
Aquesta és una altra realitat que presenta aquest valuós patrimoni: no només va posar en contacte Vilassar de Dalt i Òrrius fa 30 a anys sinó que ha posat en contacte tres entitats de diferents localitats per tirar endavant un projecte molt interessant. Possiblement el primer d'una llarga llista de cara a futur.
L'exposició estrà oberta fins abans de Nadal.
En el cas que des d'Òrrius no es retirès l'exposició, aquesta romandrà al Museu Arxiu de Vilassar de Dalt durant les Festes de Nadal i serà visitable juntament amb l'exposició d'arqueologia i el Pessebre Monumental.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada