dilluns, 3 de maig del 2010

02 05 2010 Passejada de Festa Major: Masies amb torre de defensa

Una vegada més, el Museu Arxiu Municipal de Vilassar de Dalt s'ha afegit a les activitats programades durant els dies de Festa Major organitzant una passejada popular per acostar el patrimoni (en aquest cas històric i aruitectònic) del nostre poble.
En aquest cas, donada la temàtica, la passejada va arribar fins a Cabrils i fins a tocar del terme de Vilassar de Mar, que fins a inicis del s. XIX, els ara tres municipis independents formaven un sol nucli.

La visita va comptar amb uncentenar de participants que descobrirem les masies, que per motius de necessitat de defensa o de "posicionament" social, tenen una torre.

Primer vem anar a tocar de la Torre del Ravalet, segons Bosch i Gimpere d'origen romà, molt transformada (ampliada i actualment integrada dins de la casa).

Seguidament, caminant capa a Cabrils resseguint el Camí de Mataró, arribàrem pràcticament davant l'edifici de l'IRTA de Cabrils on es comentà l'existència de la Creu de Terme.

Ja a Cabrils, primer vem fer una interessantíssima visita a Sant Cristòfol, on acompanayts d'en Quim Graupera vem descobrir els detellas de l'interessant edifici pre-romànic.


La visita seguí amb les torres de ca l'Amat i una altre molt transformada, la de can Vehil, convertida en residència rematada amb matacà i coberta de teula (torre més de presència que efectiva).

La darrera parada fou la visita a la Torre de Can Maians.
Acabat de can maians, en Llorenç Artigas i en Joan Adell ens tenien preparats el segon refresc: moltes gràcies, després de tot el matí caminant, venia molt de gust poder prendre alguna coseta.

Per acabar, la situació ens oferia una prespectiva molt interessant del poble: el poder militar, el poder religiós i els edificis de la classe pagesa doninant. Identifiqueu cadascun dels tres edificis a la fotografia?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada