Si ja és prou interessant de per si, just el dia anterior, el conseller Tresserres (Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya) va oficialitzar la obertura de la zona restaurada del forum romà.
La visita va començar a les 11.00 h.
Una bona introducció ens va situar a l'arribada del grecs per comerciar. L'explicació dels canvis geogràfics (el mar entrava dins de l'actual costa) explica perfectament la ubicació del mercat (emporium) - i d'aquí en ve el nom-.
Ressaltar, sobretot, que Empúries és un jaciment que correspon a una ciutat amb port però en la qual hi ha una confluència ibèrica, grega i romana, i posteriorment mitjeval i moderna.
La primera part de la visita va ser un recorregut per la ciutat grega (el temple i l'estàtua grega més coneguda - Esculapi), el mercat i la gran cisterna d'aigua, els mosaics, el primer forum transformat després pels romans...
La darrera part de la visita va ser un recorregut per la ciutat romana, originada per la necessitat de control del territori marcant un inici de romanització del territori.
Ressaltar la casa de l'angle Nord-Est amb jardins i control panoràmic del port (i els seus mosaics), les dependències dels banys, i l'acaba estrenar reforma del Forum i la cripta del temple.
Comentar que la Secció també ha estat protagonista a Empúries en els primers moments de les excavacions, ja que per exemle en Pau va ser un dels que va excavar l'entrada de la porta a la ciutat romana.
La jornada va acabar com acaben les bones coses, asseguts a taula amb un bon dinar i ple d'anècdotes per comentar.
També hem d'graïr l'atenció rebuda per en Joan (recepció al recinte) i en Jaume (el guia que ens va acompanyar durant la visita). En Jaume fins i tot coneixia els Forns Romans de la Fornaca.
Tot i que el viatge és una mica llarg, val la pena disfrutar-ho.
I tant que val la pena!
ResponElimina