dissabte, 30 d’octubre del 2010

17 09 2010 Arxiu del Grup Arqueològic i Premi Drac Alat

El dia 17 d'octubre de 2010, a la Sala d'Actes del Museu Arxiu de Vilassar de Dalt, va tenir lloc la donació de l'Arxiu del Grup Arqueològic. juntament amb la documentació, també es va incorporar a la col·lecció d'arqueologia un conjunt de 80 puntes de sílex. Al finalitzar l'acte, es va fer entrega del Premi Drac Alat a en Pau Ubach i Font.

L'acte va començar a 2/4 d'1 del migdia. La sala estava plena (100 persones aprox).
L'inici i la presentació de l'acte va anar a càrrec d'en marc Pons, membre de la Secció d'Arqueologia del Museu Arxiu, que va centrar l'acte relacionant-lo amb un acte de cel·lebració dels 60 anys del Grup Arqueològic local celebrat fa tres anys. Si en aquella ocasió es tractava d'una "festa" i un retrobament de moltres persones que havien estat vinculades a l'arqueologia, en aquest darrer acte va ser una trobada de caire més tècnic-científic.

La presentació del programa de la jornada exposant les característiques del Grup, la seva conversió en Comissaria Local d'Excavacions Arqueològiques, la seva importància a nivell local i a nivell supra-municipal, i la relació de treballs i activitats que es va desenvolupar, va donar pas a la intervenció d'en Josep Maria Padrós.

Bon amic del Grup Arqueològic i de la Secció d'Arqueologia, en Josep Maria Padrós (exdirector del Museu de Badalona, de les Excavacions de Sentromà i actualment membre de l'Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi), va fer una molt interessant aproximació a la composició i l'activitat que es realitzava a les comissaries d'excavacions, i lògicament, inserint una mica més en profunditat amb allò que estava relacionat amb Vilassar de Dalt.

La segona part de l'ordre del dia va ser la lectura del document que van acordar el Grup Arqueològic i la Secció d'Arqueologia, document del qual es va donar coneixement al Sr Alcalde (Llorenç Artigas i Planas, president de l'organisme autònom municipal Museu Arxiu Municipal de Vilassar de Dalt). Aquest document va donar acom a resultat un decret d'alcaldia que va ser llegit per la Marta llongueras Arnaiz (secretaria d'alcaldia i memebre del Grup Arqueològic) on s'acorda acceptar la donació de la documentació i les peces i es feia una relació de les condicions amb les quals es concretava.

Seguidament, es va visionar una presentació qua donava a conèixer a grans trets el contingut de l'arxiu i les peces de sílex.

La part final de l'acte va ser el lliurament del Premi Drac Alat, un merescut reconeimant a la trajectòria d'en Pau Ubach i Font, una vida qua ha disfrutat d'una manera apassionada i apassionant tot allò que ha tingut a veure amb l'arqueologia.

El fi de festa va ser l'obertura de l'exposició amb les noves incorporacions, una presentació temporal de la documentació de l'arxiu i una cosa que va deixar molt bon gust de boca (figurativament i literalment parlant), on es vca poder fer una degustació de dos aperitius romans amb una mica de vi.

Des de la Secció d'Arqueologia volem agrair al Grup Arqueològic (i a en Pau d'una manera particular) la seva col·laboració amb el treball que actualment estem realitzant.
L'Arxiu esdevindrà una peça molt important per conèxier el patrionmi i com aquest va poder ser obtingut i trobat.
Vilassar de Dalt disposa dels quatre pilars:
- el patrimoni (concretat amb un conjunt important de jaciments)
- el material (l'exposició de la sala d'Arqueologia del Museu Arxiu Municipal n'ofereix una bona mostra dins de les limitacions de l'espai)
- la gent (format pel Grup Arqueològic i la Secció d'Arqueologia)
- la documentació que explica els fets (l'arxiu  i totes publicacions que van sorgint i sorgiran).

Un molt bon acte per un valor important de la nostre història.
No volem acabar sense agrair la presència de tots els que ens van acompanyar.

Podeu trobar informació complementària a:

http://www.youtube.com/watch?v=H0RioeBE9Cs&feature=player_embedded

http://diarimaresme.com/2010/pau-ubach-premi-drac-alat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada