dilluns, 11 de gener del 2010

09 01 2010 Visita de Premià de Dalt

Dissabte 9 de gener de 2010 vàrem tenir el gust d'acompanyar una delegació de Premià de Dalt, encapçalada per Mn Colomer i en Josep Camprubí, que estaven interessats en conèixer una mica millor la història de Sant Josep Oriol i Mn Josep Mas. Cada any realitzen aquesta visita, que amb l'excussa de visitar el pessebre monumental de can Banús, complementen amb algun que altre aspecte de Vilassar de Dalt, especialment si té relació amb el seu poble.
La visita va començar a les 10.00 h del matí, per passar per davant de la casa on va morir Mn Josep Mas. La casa és el número 5 de la Riera Salvet (prop de cal Doctor). Mn Mas va nèixer a Sant Mateu de Premià de Dalt i va ser arxiver de la catedral de Barcelona, però sobretot, i de cara a Vilassar de Dalt, va ser l'historiador dels nostres sants patrons de la Festa Major d'abril: els Sants Màrtirs.
Seguidament vàrem passar per can Misses (a sota el casal Popiular) per veure la casa on va viurre Sant Josep Oriol. Va ser fet sant en el sXIX a resultes de la seva gran espiritualitat i de la seva entrega sens mesura pels pobres. Té un carrer dedicat a Vilasar de Dalt i una plaça a mataró (entre altres reconeixaments).
La visita va continuar amb la descoberta per part de la gent de Premià de Dalt de la capella de Sant Josep Oriol a can Bruguera de Vilassar de Dalt. Entre altres aspectes, ressaltar que es conserva el bastó que va dur (una mica escurçat ja que la família en retallava la punta a manera de reliquiari) i que l'altar reflexa una temàtica poc tractada com són els tres Reis Mags (la família Bruguera hi tenia especial afinitat, fins a tal punt que diferents fills de la casa van portar el nom de ses majestats d'Orient). Així mateix, la família va tenir el detall de mostrar la casa i el celler. També ens van descobrir la relació del sant amb la casa: es veu que en cert moment hi havia una filla del poble per casar, i Sant Josep Oriol, en aquell moment confessor de la noia, va fer manera de casar la noia amb un fill de can Bruguera.
El següent punt va ser la pujada al campanar de l'esglèsia de Sant Genís de Vilassar de Dalt. Un fet sempre curiós el de poder veure el poble des de tant singular mirador.

Acte seguit la comitiva va anar a can Banús. Van contemplar el pessebre i van carregar forces amb el pica-pica de nous, atmetlles i avellanes i el vi ranci i moscatell.
Així mateix, van conèixer una mica millor el patrimoni de Vilassar de Dalt amb una visita comentada de l'exposició d'arqueologia. Es va fer un incís especial amb aquelles peces que més relació guardaven amb Premià de Dalt.
Tot i que el tema principal de la Secció d'Arqueologia del Museu Arxiu de Vilassar de Dalt és òbviament l'arqueologia, la fotografia que il·lustra la visita no és d'aquest àmbit, sinó que mostrem per la seva especial singularitat, una imatge de la capella de Sant Josep Oriol mentre Mn Colomer n'explicava els detalls.

1 comentari:

  1. En aquesta nota sobre la visita dels premianencs de dalt, hi ha tants errors (d'història, de nomenclatura, de cronologia, etc.) que valdria la pena que en fessiu una altra corregint-los. D'altra manera, tot queda escrit i passa el que passa. És allò que en castellà en diuen: «Así se escribe la historia».

    ResponElimina