dissabte, 30 de gener del 2010

30 01 2010 Visita del Club Alpí Palamós

Aprofitant el Sol que feia, tot i que la temperatura va ser un xic baixa, dissabte 30 de gener del 2010 vàrem acompanyar el membres del Club Alpí Palamós a fer una visita a les Coves d'en Nadal, els jaciments de can Boquet i el menhir de la Pedra del Diable.
En Pere Parra, na Maria Luz Bao i en Ramigi Serra coneixien el sector de can Boquet arrel d'una caminada que havien fet des de Mataró. Ells, com a membres del Club Alpí, i de manera particular, entussiastes del megalitisme, el dia de la caminada van contactar amb en Pau Ubach. A partir d'aquí va ser un dit i fet.
Estaven molt interessats en can Nadal i el menhir.
Vàrem quedar a les 10.00 h del matí a can Banús (Museu Arxiu de Vilassar de Dalt), on vem poder veure el material (ceràmica, sílex...) fruit del resultat de les excavacions del jaciments que estavem a punt de veure.
La primera parada va ser a can Nadal. És un conjunt de tres elements: la cova de l'Ermità, la cova del Grony i la cova de la Gruta. Es va comentar la similitud amb altres jaciments del mateix estil.
Tot seguit vem anar visitar can Boquet: el menhir de Cal Camat, les tombes de l'Alta Edat Mitja, el dolmen de la Roca d'en Toni, els Cubs i la Pedra Lliscant, els Rocs d'en Sardinyà, la Cabana i el Castell de Pedra amb la paret Lliscant, la Cova del Pont, la Cova d'en Joan, la Cova d'en Pau, la Cova de la Granota i una pedra amb una tipologia de para-dolmen realment interessant. Vàrem aprofitar per comentar moltes de les similituds físiques, estructurals, d'utilització, d'ubicació.... que hi ha entre els "nostres" jaciments megalítics del Maresme i els "seus" jaciments de l'Empordà. És important senyalar la presència del granit i el sauló en ambdues comarques i les possibilitats d'aprofitament dels blocs granítics, però al mateix temps, lamentant les dificultats de conservació que provoca la basicitat del terreny. Els va sorprendre de manera positiva la concentració de jaciments d'aquest sector.
La matinal arqueològica va acabar amb una visita al menhir de la Pedra del Diable. Animats de tot el dia de xerrar de "pedres", no vem deixar de comentar la possibilitat d'aixecar el menhir en un futur i reconstruir-lo amb la part que li manca.
No vem despedir-nos sense fer un intercanvi d'adreces i material publicat.
Editen uns itineraris per conèixer els jaciments on il·lustren i detallen l'element. Realment és una lectura interessant: molt directa, fàcil de comprendre, amb una informació clara i visual.
Felicitats i us encoratgem a seguir treballant en aquesta línia.
Us fem arribar una cordial salutació i recorda-vos que us queda conèixer la part de la plana de casa nostra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada